Mijn hond trekt aan de riem, wat te doen?
Mijn hond trekt aan de riem, wat te doen?

Mijn hond trekt aan de riem, wat te doen?


le Mijn hond trekt aan de riem, wat te doen?


Om het probleem eerst te onderzoeken is er een makkelijke strategie die veel in marketing wordt gebruikt (deze heb ik iets aangepast om het toe te passen in deze vorm op dit onderwerp) . 

De 6 W's van Ferrel, dit houdt in dat u uzelf de volgende vragen stelt :


Wanneer trekt de hond aan de riem?

Welke prikkels krijgt mijn hond buiten aan de riem?

Waar komt het trekken aan de riem vandaan?

Waarom trekt mijn hond aan de riem?

Wat kan ik doen om dit te voorkomen?

Wie kan mij helpen om dit probleem op te lossen?


Door deze vragen aan uzelf te stellen kunt u al heel veel duidelijkheid en inzicht creëren.Stap 1

Wanneer trekt mijn hond aan de riem?

Door deze vraag te stellen krijgt u meer inzicht over het gedrag van uw hond maar ook het gedrag van uzelf naar de hond toe.

Wanneer trekt mijn hond nu aan de lijn?

Is dat meteen al zodra ik de deur uitstap? Of alleen op hele drukke plaatsen?

Als mijn hond een andere hond ziet? Wordt het nog erger wanneer er meer prikkels zijn?

Stap 2

Welke prikkels krijgt mijn hond buiten aan de riem?

Loop ik als hondenbaasje graag op drukke plaatsen of heb ik juist weinig keus om op rustige plaatsen te lopen omdat ik in een stad woon?

Corrigeer ik de hond constant aan de lijn omdat ik geen andere oplossing weet? 

Teveel prikkels kunnen behoorlijk tegenwerken waardoor uw hond nog meer gaat trekken. Het oefenen moet daarom eerst gebeuren op een

prikkelarme locatie.


Stap 3

Waar komt het trekken aan de riem vandaan?

Doe ik als hondenbaasje iets niet goed waardoor mijn hond trekt aan de riem? 


stap 4

Waarom trekt mijn hond aan de riem?

Het kan zijn dat u niet consequent genoeg bent, hierdoor krijgt de hond geen duidelijkheid en is het patroon onmogelijk te doorbreken.

Is mijn hond nog een puppy en moet hij of zij het nog leren? Heeft mijn hond teveel energie? Of ben ik als hondenbaasje niet consequent en duidelijk genoeg?

Als u de oorzaak weet is het veel makkelijker om ermee aan de slag te gaan. 

Het trekken aan de riem werkt zelf belonend voor een hond, dit betekent dat elke keer als de hond trekt hij altijd bij zijn doel terechtkomt bijvoorbeeld : een lekker geurtje in het gras of een andere leuke hond.


stap 5

Wat kan ik doen om dit te voorkomen?

Zelf aan de slag met tips of een hondengedragdeskundige inschakelen?

Zelf kunt u aan de slag maar het is ook mogelijk om een hondengedragdeskundige in te schakelen. Met hulp boekt u over het algemeen sneller resultaat dan zonder, juist als een hondengedragdeskundige mee kijkt kan er meteen ingegrepen worden bij eventuele fouten. Ook kan een hondengedragdeskundige zorgen voor bewustwording van de handelingen die u uitvoert, daardoor gaat u de reactie daarop van de hond beter begrijpen en creëert u een geweldige band tussen hond en baas. 

Tips :

1 - Zorg dat u eerst de oorzaak achterhaalt, zonder de oorzaak te kennen is het vrijwel onmogelijk om er op een goede manier mee aan de slag te gaan.

2 - Zodra de oorzaak bekend is weet u ook waarom en wanneer de hond trekt, begin eerst in een prikkelarme omgeving. Hiermee bedoelen we in een steeg of op een plein waar weinig mensen, auto's of ander soorten drukte is.

3 - Om het trekgedrag te voorkomen zijn er meerdere mogelijkheden om mee aan de slag te gaan, afhankelijk wat de oorzaak is van het trekken.


stap 6

Wie kan mij helpen om dit probleem op te lossen?

Een hondengedragsdeskundige inschakelen kan nooit kwaad, deze kan met u meekijken en handige tips meegeven . Dit zorgt ook voor sneller resultaat en het voorkomen van verkeerde dingen aanleren door slechte timing.

Wilt u graag aan de slag met een ervaren en gediplomeerde HondengedragsdeskundigeGa dan naar https://www.joyvlugt.nl/diensten/


 

Over de schrijver
Reactie plaatsen