Impuls training met uw hond, wat is impuls training?
Wat is impuls control training met uw hond?
27 september 2021 

Wat is impuls control training met uw hond?

Wat is Impuls training met uw hond?


Wat is impuls training?

Impuls training houdt in dat de hond zichzelf leert beheersen wanneer er een prikkel plaatsvindt.

Door dit veel te oefenen leert een hond uiteindelijk niet te reageren op een prikkel bijvoorbeeld (een andere hond, een kat of andere soorten prikkels).

Honden kunnen op verschillende manieren reageren op prikkels door ze bijvoorbeeld in de negatieve zin vermijden, door extreme opwinding of door aan te vallen. Op een positieve zin tonen ze juist nieuwsgierigheid, enthousiasme, negeren of speelsheid.

Waar is impuls training goed voor?

Impuls training heeft enorm veel voordelen voor zowel de hond als hondenbaasjes! Impuls training creëert rust, vertrouwen en respect tussen hond en baas. Het geeft de hond ook een boost van zelfvertrouwen. De hond gaat beter luisteren naar zijn hondenbaasje doordat hij of zij niet zo gauw meer afgeleid is.

Hoe impuls training toe passen?

Het is belangrijk om in een prikkelarme omgeving te beginnen. Dit houdt in: een omgeving zonder lawaai, afleiding, andere mensen of auto's etc.

Uiteindelijk is dit uit te breiden naar steeds meer en meer prikkels.

Het beste om dit te trainen is dat iemand met ervaring meekijkt, dit in verband met de juiste timing en het letten op het gedrag van de hond. Wanneer impuls training niet goed wordt toegepast kan dit vervelende consequenties hebben.


In dit filmpje hieronder zie je de beginfase van impuls training bij een puppy. Deze pup leert zich te beheersen door geduldig te wachten op iets lekkers, als beloning voor zijn geduld krijgt zij het lekkers uiteindelijk. Voor een puppy is dit al een uitdagende oefening. De eerste natuurlijke reactie/impuls van een puppy is om het lekkers zo snel mogelijk te willen pakken.Wat is het uiteindelijke doel van impuls training?

Het uiteindelijke doel van impuls training is dat uw hond niet zo snel meer geprikkeld is door allerlei omgevingsfactoren. Daardoor is het voor de hond makkelijker om naar het hondenbaasje te luisteren en niet zo snel meer afgeleid te zijn. Ook is impuls training goed om bepaalde gedragsproblemen op te lossen. Zo kunt uw impuls training toepassen bij honden die uitvallen of honden welke op alles en iedereen reageren door te blaffen.

Wilt u graag weten hoe u impuls training kan toepassen en aan de slag te gaan met een gediplomeerde Hondengedragsdeskundige? Deze kan met u meekijken, dit is belangrijk omdat impuls training zonder de juiste timing niet gaat werken.  Of loopt u tegen bepaalde gedragsproblemen aan met uw hond? Ga dan naar https://www.joyvlugt.nl/diensten/

Over de schrijver
Reactie plaatsen